Specialistische Zorg

Specialistische Zorg


Als Care for Women specialiste ben ik geschoold tot hormoonspecialiste.

Je kunt hier terecht met alle vragen over hormonale problemen zoals overgangsklachten of menstruatieproblemen. Ik adviseer niet alleen vanuit de behandelmogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, maar ook vanuit die vanuit complementaire- en alternatieve geneeskunde. Bovendien ben ik zelf ook vrouw en begrijp ik als geen ander wat hormonale problemen voor jou als vrouw betekenen.

Ik werk vanuit mijn eigen praktijk, maar ik ben aangesloten bij het Care for Women opleidingscentrum; hét eerste en grootste kenniscentrum op het gebied van vrouwengezondheid. Om de kwaliteit van dienstverlening hoog te houden, volg ik regelmatig nascholingen en ben ik aanwezig op verschillende bijeenkomsten over vrouwengezondheid om op de hoogte te blijven van alle relevante nieuwe ontwikkelingen.

De Care for Women specialiste heeft zich, naast haar Medische Basiskennis (HBO opleiding) verder geschoold tot hormoonspecialist.

Type consulten

Je kunt terecht voor verschillende consulten. Voorafgaand aan elk consult, vul je als cliënt thuis alvast een digitale vragenlijst in met betrekking tot klachten die te maken kunnen hebben met hormonale disbalans.

Overgang / Menopauze consult

Tijdens dit consult wordt besproken en bekeken wat er aan jouw overgangsklachten – zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten en slapeloosheid – te doen is. We bespreken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Daarnaast komen ook de gezondheidsrisico’s  die gepaard kunnen gaan met de overgang ter sprake.

PMS / Menstruatie consult

Buikkramp, migraine, snel geïrriteerd, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (Premenstrueel syndroom) kunnen vallen. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale verandering rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. Het menstruatie- of PMS consult is dan soms ook een echte puzzel.

Vermoeidheidsonderzoek

Vermoeidheid, lusteloosheid en een voortdurend gebrek aan energie, het zijn klachten die de Care for Women specialistes dagelijks tegenkomen bij vrouwen in de praktijk. We merken dat veel van deze klachten met goed doorvragen in combinatie met een bloedonderzoek gediagnosticeerd kunnen worden. Vandaar dat vrouwen met dit soort klachten bij ons terecht kunnen voor een vermoeidheidsonderzoek.

Het onderzoek bestaat uit een aantal elementen en begint met het invullen van een speciale digitale vragenlijst voorafgaand aan het consult. De vragenlijst wordt vervolgens tijdens een consult besproken. Op basis van deze vragenlijst en het gesprek wordt een bloedonderzoek aangevraagd.

Het basis bloedonderzoek bestaat uit de volgende bepalingen:

  • Bepaling van het vitamine D gehalte
  • Bepaling van het foliumzuur gehalte
  • Bepaling van het vitamine B12 gehalte
  • Bepaling van het Hb gehalte

Indien uit het gesprek en de ingevulde vragenlijst blijkt dat ook een schildklierfunctiebepaling of andere bepalingen nodig zijn, wordt dit met overlegd en kan het onderzoek uitgebreid worden.

Ongeveer een week na de afname van het bloedonderzoek vindt er een tweede consult plaats. In dit consult worden de uitslagen gegeven en een persoonlijk advies gebaseerd op de uitslagen van het onderzoek en de bevindingen tijdens het gesprek.

Zwanger worden consult

Als je besloten hebt zwanger te willen worden, wil je dit meestal het liefst zo snel mogelijk. In de praktijk blijkt dat zwanger worden niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Leeftijd, maar ook leefstijl en familieachtergrond spelen een grote rol bij de kans op een natuurlijke zwangerschap

Zo’n 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dan is het, zeker als je al wat ouder bent, belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen.

Tijdens het zwanger worden consult, brengen we jouw situatie in kaart. Ook je familieachtergrond, menstruatie overzicht en je partner spelen een rol in het advies. Als ik van mening ben dat je bij mij op dat moment niet op de juiste plek bent, zal ik je direct doorverwijzen, waardoor je zo snel mogelijk verder kunt.

Anticonceptieconsult

Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. Dikwijls wordt automatisch naar de ‘standaard’ anticonceptiepil gegrepen, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden die beter passend zouden kunnen zijn bij jouw persoonlijke situatie. 

Tijdens het consult bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende methodes en kun je een weloverwogen keuze te maken. 

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij (de juiste vorm van) anticonceptie.

Healthcheck

Ouder worden, er komt een moment dat je het aan je lichaam begint te merken. Zo verandert je uiterlijk doordat je huid slapper wordt en je wat extra vet opslaat rond je buik. Maar niet alle veranderingen zie of voel je, ook al zijn ze er wel degelijk. Zeker bij vrouwen. Door het dalen van onze hormonen tijdens de overgang, krijgen vrouwen een grotere kans op het krijgen van onder andere hart- en vaatziekten, botontkalking en urineverlies. 

Tijdens de gezondheidscheck wordt door middel van een vingerprik je bloedglucose en je cholesterolgehalte bepaald. Verder wordt je bloeddruk gemeten en krijg je een lichaamscompositie-meting. Hierbij worden er verschillende waardes over je gewicht gemeten, zoals: het lichaamsvetpercentage, visceraal vet, spierskeletmassa en BMI. Ook krijg je een advies qua calorie-intake. Via de mail krijg je netjes alle waardes en adviezen thuisgestuurd.